Gruppdynamik


handboll.jpg

Den här veckan har vi på Fairplace  förberett CV-träning och intervju-träning för unga elitidrottare på väg ut i arbetslivet ”Karriär-hacks för elitidrottare”. Så himla kul! När jag tänker tillbaka på vad som var den viktigaste kunskapen jag tog med mig från elit-handbollen när jag klev ut i arbetslivet så var det uthållighet och hur man löser uppgifter för att gruppen ska nå sitt mål. Man har absolut en individuell uppgift att lösa, men gruppen som helhet har också ett mål att nå och alla behöver anpassa sig till vad som behöver göras och vilka individer man är för att nå målet. Min erfarenhet är att när grupper inte fungerar beror det ofta på de här tre sakerna:

 

1.   Ledarskap & Kommunikation: Interaktionen mellan människor påverkar. Det finns ingen neutral zon, interaktionen i gruppen och ledarskapet ger plus eller minus på väg mot målet.  

2.  Motivationsförlust: Gruppen ger inte 100%, kan t ex bero på att några starka dominerar och resten gömmer sig bakom eller känner att de inte är viktiga. De starkare känner bitterhet av att dra lasset. 

3.  Koordinationsförlust: Det finns inga etablerade  band och länkar mellan gruppmedlemmarna eller man använder ineffektiva strategier och fel taktik.

Vad tycker du? Och du som idrottat – vad var din key take away från din sport när du började jobba? Kommentera gärna låt oss veta!

Teamtailor

Career site by Teamtailor